Otsake 2
 
Bildkonst
Ordkonst
Utställningar
Publiceringsfester
Kirja 1
 
Kirja 2
 
Puut

Jag har gett ut sex diktböcker, som alla är tvåspråkiga på svenska och på finska, eftersom mina läsare finns både i Finland och i Sverige. Alla mina diktböcker till svenska har blivit översatta av Anita Sällberg.

Människa - jag älskar dig / Ihminen - rakastan sinua 1996, eget förlag

Jag beviljades år 1996 av Mälardalens finsk kulturstöd en björkstaty som symbol för årets kulturgärning.

Bortom den blånande ön / Saaren sinermän takana 1999, Förlagsandelsbolaget Västkusten i Finland

Träden fyllda av reden / Puut täynnä pesiä 2003, Förlagsandelsbolaget Västkusten i Finland

Drivplanka / Ajolauta Valda dikter / Valitut runot 1990-2005 2005, Förlagsandelsbolaget Västkusten i Finland

Fönstret ovan molnen / Ikkuna pilvien yllä 2009, Förlagsandelsbolaget Västkusten i Finland

Björken växer genom berget / Koivu kasvaa läpi kallion, 2013, Förlagsandelsbolaget Västkusten i Finland

Vinter 2007 publicerades dokumentbok Eskilstuna Finska Socialdemokratiska Förening, ESSY, 1970-1989 som jag har skrivit och redigerat. Förlag var ABF. I redaktionen ingick även Matti Pilhjerta och Hans Johansson. Boken berättar om den finska arbetskraftens invandring till Eskilstuna först och främst med början av 1960-talet. Man beskriver även tillkomsten av den finska socialdemokratiska föreningen i Eskilstuna, dess verksamhet och arbete. Boken är tvåspråkig.   Kirja 5

Jag har även redigerat och illustrerat sagoboken Sadun ihme elää / Sagans trollkraft lever 1997, Förlag Föreningen för Sverigefinska Skribenter.

Bokmässa
Bokmässa i Stockholm, Finlandsinstitutet, 16 oktober 2010.

Bibliotek
Tvärkonstnärlig kväll i Västerås bibliotek, där konstnärer/författare Leena Axelsson, Maija Haanpää och Heikki Kotka ställde ut sina produkter. Musik av Trio Kontrast. I bilden Leena Axelsson, Heikki Kotka, Maija Haanpää

Mina böcker finns i många bibliotek i Sverige och Finland. Mina dikter har publicerats i många tidskrifter både i Sverige och Finland sedan år 1987, tex i kulturtidningar och dagstidningar. Jag har varit med i tio olika antologier i Sverige och Finland, bland annat i Lahtis Diktmaratons antologier. Jag har även läst mina dikter vid olika tillfällen och representerat flera gånger Sverigefinska Skribenter tex vid Lahtis Diktmaraton i Finland och på det sättet gjord känd den sverigefinska kulturen.

Runomaraton
Lahtis 15. Diktmaraton sommaren 2010 i Finland. Representanter för Föreningen för Sverigefinska Skribenter (FFSS) på Mukkulas herrgårdstrappan. Diktmaraton på 10 timmar var som förut på Mukkulas gräsmatta. I bilden Erkki Vittaniemi, Tuula Sirjonen, Salme Kosunen och Heikki Kotka.

Det finska språket är grunden i mitt skrivande. Det finska språket är mitt känslo- och tankespråk och därför det enda språket jag kan skriva på. År 2007 blev jag beviljad Kaisa Vilhuinen -pris. Föreningen för Sverigefinska Skribenter gav mig priset för mitt arbete för den sverigefinska litteraturen i Sverige.

Vilhuispalkinto

År 2011 var min ärofulla uppgift att välja vinnare bland de fyra nominerade till Kaisa Vilhuinen-pris. Paula Vartiainen med sin bok Taftihame/Taftkjol var vinnare. Läs mera www.liekki.se.

Vilhuisvartiainen

 

Jag har även utgivit två dikt-CD. Jag läser mina dikter och Kimmo Louhelainen ackompanjerar med flöjt eller saxofon mellan och under läsning.

CD 1

CD 2

Jag har varit aktivt med i Föreningen för Sverigefinska Skribenter och under många år varit med i deras styrelse. I Sveriges Författarförbund har jag varit med sedan år 2000.

Kaksikko
Under åren 2011 och 2012 har jag flera gånger framträtt tillsammans med Samuli Halonen-Norlin. Jag reciterar mina egna dikter och Samuli spelar klarinett i bakgrunden eller mellan dikterna.

 
Framsidan
 
 
 
 
Kirja 4
 
Koivu 2013
 
Heikki Kotka, Borgåsvägen 12, 735 91 Surahammar, tel. 0220-31811 ja 073-0596407, e-post: ah.kotka@telia.com
© Heikki Kotka